Våra odlingar

På Thorslunda självplock odlar vi jordgubbar, hallon, björnbär, rabarber, tomat, snittblommor, majs och pumpa allt till självplock. Säsongen börjar i mitten av juni med söta och smakrika jordgubar. Därefter kommer våra smakrika och saftiga hallon tillsammans med björnbär tomat och snittblommor. Säsongen avslutas med färggranna pumpor och söt majs.

Välkommen och besök oss – plocka det säsongen erbjuder. 

Jordgubbar

Jordgubbsodlingen är kärnan i vår verksamhet. När jordgubbarna mognar är sommaren här och då börjar vårt självplock. Våra första jordgubbar är mogna och redo att plockas från slutet av juni, därefter sträcker sig säsongen fram till mitten av juli. Säsongen kan varier något då odlingen är beroende av väder, ibland börjar den tidigare och ibland senare.

Idag odlar vi 2 hektar jordgubbar på friland vilket är cirka 92 000 jordgubbsplantor. Därutöver odlar vi även jordgubbar i amplar cirka 0,1 hektar vilket motsvarar cirka 4000 jordgubbsplantor. Ambitionen med ampel odlingen är att göra det mer tillgängligt. Så att de som har svårt att gå, åker rullstol eller kör barnvagn lättare kan plocka våra jordgubbar.

Vår jordgubbsodling är konventionell men vi strävar efter en hållbarodling och försöker i möjligaste mån undvika bekämpningsmedel. Detta gör vi genom förebyggande åtgärder, vårt fokus är en frisk planta. Med hjälp av vår droppbevattning som sträcker sig 3,3 mil på jordgubbsodlingen får varje planta exakt så mycket näring och vatten den behöver för att vara frisk. En frisk planta ger stora och smakrika bär. Därutöver går inget vatten till spillo.

Vår frilandsodling odlar vi i plastlist, vilket minskar ogräsnivån. Mellan odlingsbäddarna ligger halm som isolerar på vintern och binder fukten i marken. Därutöver är halmen vacker och trevlig att gå, dvs mindre lerigt när det är blöt.


						

Jordgubbssorter

Jordgubbarna vi odlar är smakrika, men då vi odlar fem olika jordgubbssorter så skiljer sig både form och smak något. Vissa är större och andra mindre, vissa är sötare och andra syrligare. Sorterna vi odlar är Salsa, Sonsation, Faith och Malwina.

Hallon & björnbär

Hallonen och björnbären odlas i bågväxthus, vilket hjälper och skyddar plantan mot väder och insekter samt ger värme så att bären mognar snabbare. Bågväxthusen ger även en behaglig upplevelse för dig som kund, även när det regnar. Idag har vi 300 meter hallon- och björnbärstunnlar med cirka 1650 hallonplantor och cirka 45 björnbärsplantor. 

Varje planta får en exakt mäng näring och vatten via en droppslang. Vilket är en bra förutsättning för fina bär. Bären mognar i mitten/slutet av juli och säsongen sträcker sig oftast till september.

Hallon- & Björnbärssorter

Våra hallon och björnbär är stora, smakrika och saftiga. Sorten vi odlar är till större del Glenampel, men vi odlar även i mindre skala sorterna LagoraiVajolet och björnbärs sorten Loch Ness.

I slutet av varje säsong säljer vi våra fina hallon och björnbärsplantor. Så om du vill köpa en eller flera stycken, kan du boka det redan idag. Ju fler du köper desto bättre pris.

Skicka en intresse anmälan till 

rebecca.ringborg@thorslunda.se

Tomat

Tomatodling är en nyhet för i år. Odlingen finns i våra tunnlar tillsammans med hallon och björnbär. Vi odlar två olika sorter, små och fina körsbärstomater. 

Snittblommor

Snittblommor är en nyhet för i år. Det är en liten odling som vi sår i mitten maj. Förhoppningsvis är dessa redo att plockas i juli. De sorter vi odlar är; Zinnia Benarys giant mix, Zinnia oklahoma mix och en snittblomsblandning. 

Majs

Majsodlingen är en nyhet för i år. Vi odlar den på friland och brukar cirka 1 hektar mark. I maj månad sår vi majsen därefter växer den och mognar. I slutet av sommaren och i början av hösten är den redo att skördas. 

Vi odlar två olika sorter; Sockermajs sweet nugget och Socker majs tasty sweet. 

 

Pumpa

Pumpaodlingen är färgsprakande och lekfylld. Vi odlar pumpa i olika storlek, form och färg. Alltifrån matpumpa, dekorationspumpa och halloween pumpa. Idag brukar vi cirka 2 hektar mark till vår pumpaodling, och det ger cirka 10 000-15 000 pumpor.

I början av juni månad direktsår vi våra pumpafrön som sedan gror och ger olika sorters pumpafrukter. Odlingen ser vi efter dagligen. När plantan är liten är vi noggranna med att rensa bort ogräs. Detta görs förhand då plantan är skör och inte tål större verktyg och maskiner. Utöver det ger vi plantan vatten och näring. Pumpafrukten är redo att skördas i september till oktober.

Läs gärna reportaget från tidningen mitt i Stockholm om vår självplock pumpa. Här odlas mer än tiotusentals pumpor.

Rabarber

Vår rabarber planterades år 2018 och bär idag fina, röda och spröda stjälkar. Perfekta för pajer, sylt och saft.

Odlingen ligger i en fårhage, om du har tur kan du klappa ett lamm. Självplocken öppnar upp samtidigt som jordgubbarna.

rabarbersorter

Canada red och Barbro.

Europeiska landsbygdfonden

Den europeiska landsbygdfonden har gjort det möjligt för oss att utveckla vårt självplock. Med hjälp av dess stöd har vi lyckats utveckla vår frilandsodling på jordgubbar till 2 hektar och vår frilandsodling av pumpa till 1 hektar samt vår odling av hallon i bågväxthus till 300 m.

Läs mer här→

Kvalité och upplevelse 

Vi är glada att kunna dela med oss av vår gård och hoppas att vi inte bara ger er goda bär, pumpa, majs och rabarber utan även en minnesvärd upplevelse. Förra året hade vi 40 000 besökare och även fast vi växer och fler besöker oss så vill vi förbli det genuina och mysiga besöksmålet!