Våra odlingar

På Thorslunda självplock odlar vi jordgubbar, hallon, björnbär, rabarber, tomat, snittblommor, majs och pumpa allt till självplock. Säsongen börjar i mitten av juni med söta och smakrika jordgubar. Därefter kommer våra smakrika och saftiga hallon tillsammans med björnbär tomat och snittblommor. Säsongen avslutas med färggranna pumpor och söt majs.

Välkommen och besök oss – plocka det säsongen erbjuder. 

Jordgubbar

Jordgubbsodlingen är kärnan i vår verksamhet. När jordgubbarna mognar är sommaren här och då börjar vårt självplock. Våra första jordgubbar är mogna och redo att plockas från slutet av juni, därefter sträcker sig säsongen fram till mitten av juli. Säsongen kan varier något då odlingen är beroende av väder, ibland börjar den tidigare och ibland senare.

I år kommer vi mer än dubblera vår odling. Från 2 hektar till 5 hektar jordgubbar på friland vilket innebär cirka 200 000 jordgubbsplantor. Jordgubbsäsongen kommer därför förskjutas något, vi hoppas på jordubbar strax efter midsommar om vädret är med oss och möjlighet till plock ända in i augusti.

Vår jordgubbsodling är konventionell men vi strävar efter en hållbarodling och försöker i möjligaste mån undvika bekämpningsmedel. Detta gör vi genom förebyggande åtgärder, vårt fokus är en frisk planta. Med hjälp av vår droppbevattning som sträcker sig 8 mil på jordgubbsodlingen får varje planta exakt så mycket näring och vatten den behöver för att vara frisk. En frisk planta ger stora och smakrika bär. Därutöver går inget vatten till spillo.

Frilandsodlingen odlar vi i plastlist, vilket minskar ogräsnivån. Mellan odlingsbäddarna ligger halm som isolerar på vintern och binder fukten i marken. Därutöver är halmen vacker och trevlig att gå, dvs mindre lerigt när det är blöt.


						

Jordgubbssorter

Jordgubbarna vi odlar är smakrika, men då vi odlar fem olika jordgubbssorter så skiljer sig både form och smak något. Vissa är större och andra mindre, vissa är sötare och andra syrligare. Sorterna vi odlar är Salsa, Sonsation, Faith och Malwina.

Hallon & björnbär

Hallonen och björnbären odlas i bågväxthus, vilket hjälper och skyddar plantan mot väder och insekter samt ger värme så att bären mognar snabbare. Bågväxthusen ger även en behaglig upplevelse för dig som kund, även när det regnar. Idag har vi 300 meter hallon- och björnbärstunnlar med cirka 2100 hallonplantor och cirka 150 björnbärsplantor. 

Varje planta får en exakt mäng näring och vatten via en droppslang. Vilket är en bra förutsättning för fina bär. Bären mognar i mitten/slutet av juli och säsongen sträcker sig oftast till september.

Hallon- & Björnbärssorter

Våra hallon och björnbär är stora, smakrika och saftiga. Hallonsorterna inkluderar huvudsakligen Glenampel och i mindre skala Vajolet. Björnbärssorterna vi odlar är Loch Ness och Sweet Royall.

I slutet av varje säsong säljer vi våra fina hallon och björnbärsplantor. Så om du vill köpa en eller flera stycken, kan du boka det redan idag. Ju fler du köper desto bättre pris.

Skicka en intresse anmälan till 

rebecca.ringborg@thorslunda.se

Tomat

I mitten av mars sår vi våra tomatfrön. Under de första månaderna står de inne i växthus för optimal värme och sol. När vädret tillåter omskolas de och flyttas ut till våra odlingstunnlar. I år odlar vi 9 olika sorters tomater i olika färger, former och storlekar. Vi förväntar oss att kunna skörda dem från slutet av juli till början av augusti.  

Snittblommor

Snittblommor är en nyhet för i år. Det är en liten odling som vi sår i mitten maj. Förväntad skörde tid är slutet av juli till början av oktober. De sorter vi odlar är; Dahlia, Solros, Zinnia, Praktvädd, Jätteeternell, Kinesisk förgetmegej. Luktärt, Aster, Romersk riddarsborre, Gladiolus, Rosenskära, Blomster lin och Harört. 

Majs

Majsen odlas på friland och sås i mitten av maj på cirka 1 hektar. . Vår sorts variation inkluderar Sockermajs Tasty Sweet, Solistice F1, Robust, Hardi och Illini F1 – var och en vald för sin unika smak och karaktär. 

Genom att kombinera traditionell odling med modern kunskap och teknik strävar vi efter att leverera den finaste majsen till ditt bord.

 

Pumpa

Pumpaodlingen är färgsprakande och lekfylld. Vi odlar pumpa i olika storlek, form och färg. Alltifrån matpumpa, dekorationspumpa och halloween pumpa. I år utökar vi vår pumpaodling till 4 hektar, vilket resulterar i cirka 30 000 pumpor, dubbla mängden från förregående år. 

I början av juni månad direktsår vi våra pumpafrön som sedan gror och ger olika sorters pumpafrukter. Odlingen ser vi efter dagligen. När plantan är liten är vi noggranna med att rensa bort ogräs. Detta görs förhand då plantan är skör och inte tål större verktyg och maskiner. Utöver det ger vi plantan vatten och näring. Pumpafrukten är redo att skördas i september till oktober.

Läs gärna det inspirerande reportaget från Mitt i Stockholm om vår självplockpumpa, där vi odlar tiotusentals pumpor för att sprida glädje och kreativitet till alla våra besökare. Hos oss finns en pumpa för varje tillfälle och behov! Här odlas mer än tiotusentals pumpor.

Rabarber

Vår rabarber planterades år 2018 och bär idag fina, röda och spröda stjälkar. Perfekta för pajer, sylt och saft.

Odlingen ligger i en fårhage, om du har tur kan du klappa ett lamm. Självplocken öppnar upp samtidigt som jordgubbarna.

rabarbersorter

Canada red och Barbro.

Europeiska landsbygdfonden

Den europeiska landsbygdfonden har gjort det möjligt för oss att utveckla vårt självplock. Med hjälp av dess stöd har vi lyckats utveckla vår frilandsodling på jordgubbar till 2 hektar och vår frilandsodling av pumpa till 1 hektar samt vår odling av hallon i bågväxthus till 300 m.

Läs mer här→

Kvalité och upplevelse 

Vi är glada att kunna dela med oss av vår gård och hoppas att vi inte bara ger er goda bär, pumpa, majs och rabarber utan även en minnesvärd upplevelse. Förra året hade vi 40 000 besökare och även fast vi växer och fler besöker oss så vill vi förbli det genuina och mysiga besöksmålet!