Odlingstips!

kort tillbakablick
Odling har i historien varit en naturlig del i människans natur vars uppgift varit att ge mat till hushållet. Kunskapen kring odling gick vidare i generationer. Grönsaker, bär och rotfrukter planterades i välordnade rader med en växtföljd på fyra till åtta år. Dessa odlingar försörjde familjen större delen av året. Men i mitten av 1900-talet skedde en förändring i vår livsstil och en stor del av kunskapen kring odling gick förlorad.
Men på senare tid har intresset kring egen odling ökat drastiskt. Det kanske inte alltid är billigare men det är med säkerhet härligare och ger mer livskvalité. Att känna närheten till jorden och att plocka potatis, svartkål och rädisor direkt från landet till tallriken är en svårslagen känsla. Nyskördad mat samt att slippa oroa sig för bekämpningsmedel är verkligen tillfredställande.
Planera din odlingslott
Att planera din odling är det första steget till en god skörd. Fundera därför vad du vill ha i din köksträdgård, vad tycker du är gott och vilka smaker passar dig?
Idag finns nämligen en uppsjö av olika grönsaker, rotfrukter, blommor och bär som passar vårt klimat. Det är endast fantasin som begränsar valet. Att blanda grönsaker och blommor är ett bra tips. Det ger inte bara en fin komposition av färger utan minskar även risken för skadedjursangrepp.
Vad är förodling?
Att tänka på inför valet av frön är att vissa har ett behov av förodling, exempelvis tomat, chili och zucchini. Det innebär att man sår fröna några månader tidigare på drivbänkar innan de planteras ut i marken. Annars hinner de inte ge skörd. Om man inte har möjlighet eller tid att förodla dessa sorter finns de oftast att köpa som plantor och kan då planteras direkt på växtplatsen.
Varför ett växtschema?
Ett fyraårigt växtschema har fyra olika växtgrupper i sig och ett åttaårigt har i sin tur åtta växtgrupper i sig. En växtgrupp är en samling grönsaker som ingår i samma botaniska familj. Dessa påverkar jorden på olika vis. Därför roterar man växternas placering från år till år så att jorden inte slits ut.
En växtgrupp såsom selleri, purjolök och olika kålsorter kräver mer näring än exempelvis växtgruppen med bönor och ärtor som egentligen kan ses som givare av energi till jorden.
En växtföljd kan vara svår att följa exakt. Men det är bra om man har en sådan i åtanke. Att ha potatis vartannat år är i alla fall bättre än varje år. Även fast det är allra bäst om de är var fjärde år.
Var ska jag köpa frön?


Tips vid sådd
Vattna
viil du så tidigt?
Tips vid odling
Vid regn skadar det aldrig att luckra upp det översta jordskicket. Det gör så att luft och värme kommer ner under ytan som livar upp jorden och gör så att fukten blir kvar.
Ogräsrensning...


Hösten
På hösten är det dags att gräva ner halvförmultnad kompost så som växtrester och löv. Gräv lätt igenom, ca 30 cm djupt. Detta bidrar till en näringsrik, lucker och lättgrävd jord.
Annan kompost så som gödsel eller förmultnad kompost kan man vänta med till våren.